Geplaatst op
Meta: Veel mensen hebben last van tandplak en tandsteen, maar hoe ontstaat het en wat kun je er tegen doen? Dat lees je in dit blog.
Wat is tandsteen en hoe voorkom je het?
Je gebit vormt je visitekaartje en zegt veel over je persoonlijke verzorging. Een net en recht gebit zorgt voor een goede eerste indruk en geeft je een vriendelijke en open uitstraling. Door dagelijks goed te poetsen en niet te veel zoet eten en drinken te consumeren, houd je jouw gebit gezond. Om de gezondheid van je gebit te bij te houden, is het van groot belang om de periodieke controle van de tandarts niet over te slaan. Tandartsen zijn gespecialiseerd in het vroegtijdig ontdekken van eventuele beschadigingen en gevaren. Op die manier is de kans groot dat gezondheidsproblemen met betrekking tot je gebit worden voorkomen in plaats van genezen. Ondanks dat je voor je gevoel goed bezig bent en je gebit goed verzorgd, kan het zijn dat er zich tandsteen ophoopt tussen je kiezen of tanden. Maar wat is tandsteen en wat zijn de gevaren van tandsteen? Dat lees je in dit blog.
Hoe ontstaat tandsteen?
Wanneer er voor langere periode tandplak aanwezig is, zal dit uiteindelijk uitharden en zal er tandsteen ontstaan. Tandplak bestaat voor het grootste deel uit bacteriën die al in je mond aanwezig zijn. Daarnaast bestaat tandplak ook uit kleine etensresten. Met name de ruimte tussen je tandvlees en je tanden of kiezen en een plek waar tandsteen ontstaat. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat je niet eenvoudig met je tandborstel in deze gebieden komt. Tandplak blijft hier dus langer zitten, waardoor het de tijd krijgt om hard te worden en zo tandsteen te ontwikkelen.
Hoe voorkom je de vorming van tandsteen?
Er zijn verschillende manieren om de vorming van tandsteen in je mond te voorkomen of zelf te verwijderen. In onderstaande opsomming vind je verschillende tips om tandplak vroegtijdig te verwijderen en zo de kans op tandsteen te verkleinen:
1. Een van de belangrijkste manieren om tandplak te verwijderen, is het regelmatig flossen van je tanden en kiezen. De ruimtes tussen je tanden is namelijk moeilijk te bereiken met een reguliere tandenborstel. Met flosdraad kom je wel eenvoudig op deze plekken en verwijder je de aanwezig tandplak.
2. Door voldoende water te drinken, houd je je mond schoon en spoel je aanwezig bacteriën en etensresten weg.
3. Verminder je suikertoename. Suiker stimuleert de vorming van tandplak, waardoor je de kans vergroot op het vormen van tandsteen.
4. Poets je tanden grondig en bewust. Probeer niet even snel langs je tanden te gaan, maar richt je ook op de moeilijk bereikbare plekjes.
Wil je meer weten over tandsteen of heb je meer tips nodig? Breng dan eens een bezoek aan een gespecialiseerde tandarts, zoals tandarts Groningen.