Kapsalon alinea

Hoe werkt een haartransplantatie?

Geplaatst op

Bij haartransplantatie worden de haarzakjes van een deel van het lichaam op chirurgische wijze verplaatst naar een ander lichaamsdeel zonder haargroei. Niet alleen de hoofdhuid is hier geschikt voor, maar bijvoorbeeld ook wimpers, wenkbrauwen en baard- en borsthaar. Haartransplantatie wordt voornamelijk door kale mannen als mogelijkheid gezien om mooi en vol haar te verkrijgen. In dit artikel leggen we uit hoe een haartransplantatiebehandeling in zijn werk gaat.

De behandeling

Haartransplantatie is een operatieve behandeling die onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd. Voordat de operatie begint steriliseert de chirurg het gebied waar het haar verwijderd moet worden. vervolgens wordt door middel van een van onderstaande methoden het haar getransplanteerd.

Folliculaire eenheidstransplantatie (FUT)

Deze manier van transplanteren wordt ook wel folliculaire eenheidsstripchirurgie (FUSS) genoemd. Om deze behandeling uit te voeren, worden de volgende stappen gevolgd:

 1. Met behulp van een scalpel verwijdert de chirurg een stuk van de hoofdhuid. Dit is meestal ongeveer 6 tot 10 centimeter lang, maar kan zich uitstrekken van oor tot oor.
 2. Het gebied waar de hoofdhuid verwijderd is, wordt gesloten met hechtingen.
 3. De verwijderde hoofdhuidstrip wordt in kleinere stukken gesplitst met een scalpel. Dit kan zelfs in 2.000 kleinere fragmenten zijn, de zogenaamde enten. Sommige van deze enten kunnen elk slechts één haar bevatten.
 4. Met behulp van een naald of mesje maakt de chirurg kleine gaatjes in de hoofdhuid waar het haar wordt getransplanteerd.
 5. De chirurg steekt de haren van het verwijderde stukje hoofdhuid in de gaatjes van de punctie. Deze stap wordt enten genoemd.
 6. Vervolgens worden de wondjes afgedekt met verband of gaas.

Het aantal enten dat je krijgt is afhankelijk van:

 • De haarsoort
 • De grootte van het transplantatiegebied
 • De kwaliteit (inclusief dikte) van het haar
 • De haarkleur

 

Folliculaire eenheid extractie (FUE)

Om een FUE-procedure uit te voeren, neemt de chirurg deze stappen:

 1. Het haar op de achterkant van het hoofd wordt afgeschoren.
 2. De chirurg haalt de individuele follikels uit de hoofdhuid. Je ziet kleine vlekjes op de plaats waar elke follikel is verwijderd.
 3. Net als bij de FUT-procedure maakt de chirurg kleine gaatjes in de hoofdhuid en transporteert hij de haarfollikels in de gaatjes.
 4. De wondjes worden bedekt met verbanden of gaas.

Herstel na de operatie

De herstelperiode na FUT en FUE kunnen elk enkele uren tot enkele dagen in beslag nemen. Over het algemeen is het normaal dat je het ziekenhuis op de dag van de operatie nog mag verlaten.

Na de operatie verwijdert de chirurg het verband en geeft eventueel een injectie om de zwelling te verminderen. Het is normaal dat je enige napijn ervaart op de plaats waar het haar getransplanteerd is en waar het vandaan gehaald is. Je zal dan bijvoorbeeld:

 • pijnstillers voorgeschreven krijgen.
 • antibiotica krijgen om infecties te voorkomen.
 • ontstekingsremmers krijgen om zwelling te verlichten.
 • medicijnen krijgen om de haargroei te stimuleren.

Nazorg
Hieronder geven we een aantal tips voor goede nazorg na de behandeling:

 • Wacht na de operatie een paar dagen voordat je jouw haar weer wast.
 • Gebruik alleen milde shampoos voor de eerste paar weken.
 • Tijdens de eerste weken na de operatie moet je niet met een borstel of kam op de nieuwe enten drukken.

Bij vragen of voor meer informatie over haartransplantatie, zoals de kosten van micro haar pigmentatie kun je contact met ons opnemen.

Mocht blijken dat haartransplantatie niet geschikt is om jou weer een volle bos te geven, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een haarwerk, pruik of haarstuk. Haarwerken Expert heeft bijvoorbeeld veel ervaring met haarwerken op maat, zowel voor mannen als vrouwen.

Gerelateerde berichten

Een gids voor stijlvolle herentruien voor alle seizoenen

Een gids voor stijlvolle herentruien voor alle seizoenen Truien zijn een essentieel onderdeel van de garderobe van elke man. Ze bieden niet alleen...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden